Ympäristö

Ympäristö


Luonto on meille tärkeä. Tuotteemme sitovat hiiltä vuosikymmeniksi. Hiiltä sitoutuu myös huomattavasti enemmän kuin tuotteiden valmistuksessa aiheutuu päästöjä. Lisäksi käytämme ainoastaan sertifioitua puuta. Pyrimme jatkuvasti myös kehittämään osaamistamme ilmastonmuutokseen liittyvissä asioissa. Olemme mm. ottaneet käyttöön kiertotaloutta tukevia systeemejä toiminnassamme, jotka vähentävät uusien raaka-aineiden tarvetta.


HIILIJALANJÄLKI JA -SIDONTA

Tuotteemme sitovat hiilidioksidia lähes yhdeksän kertaa enemmän kuin niiden tuotannosta aiheutuu hiilidioksidipäästöjä.

Yhteen kuutioon sahatavaraa on sitoutunut noin 750 kg hiilidioksidia, mikä vastaa noin 200 kg hiiltä.
(Maa- ja metsätalousministeriö)

Vuonna 2023 tuotteemme sitoivat hiilidioksidia 33 545 926 kg, mikä vastaa noin 9 057 400 kg hiiltä.
(Mukaan on laskettu ainoastaan komponentit, joita tuotimme, sillä niissä sitoutunut hiili säilyy vuosikymmeniä.)


ENERGIA

Olemme energian suhteen omavaraisia, sillä tuotantomme sivuvirtana syntyy haketta, sahanpurua ja pellettiä, joista osan käytämme omaan lämmöntuotantoon ja valtaosan myymme lämpölaitoksille ja kuluttajille. Näin ollen käytämme lämmöntuotannossamme ainoastaan bioenergiaa.


SAASTEET

ILMA
Hyödynnämme tuotantoomme sivuvirtoja, haketta ja sahanpurua, omassa lämpölaitoksessamme, josta aiheutuu vähäinen määrä ilman saasteita.

VESI
Huolehdimme asianmukaisesta jätevesien käsittelystä yhteistyössä paikallisen toimijan kanssa.

MAAPERÄ
Käytämme puun jalostuksessa liimoja sekä vähäisiä määriä muita kemikaaleja kuten voiteluaineita, jotka ovat välttämättömiä koneiden toiminnassa. Pesuvedet ohjataan umpikaivoon, jotta kemikaaleja ei pääse luontoon. Lisäksi huolehdimme jätehuollosta yhteistyössä paikallisen toimijan kanssa.


RESURSSIVIISAUS JA KIERTOTALOUS

Käytämme kaiken ostamamme raaka-aineen tehokkaasti. Tuotantomme sivutuotteet, hake ja sahanpuru, poltetaan omassa lämpölaitoksessamme ja osa siitä jaetaan myös muille lämpölaitoksille. Lisäksi puristamme hakkeesta ja sahanpurusta pellettiä, jonka myymme yrityksille sekä yksityisille kuluttajille.

Kierrätämme käyttämämme pahvin ja muovin yhteistyössä paikallisen jätehuollon toimijan kanssa. Alueella syntyvä vannemuovijäte kiertää takaisin valmistajalle, joka hyödyntää sen uusien vanteiden valmistuksessa. Liima toimitetaan meille IBC- konteissa, jotka uusiokäytämme tai palautamme kierrätysjärjestelmän kautta käyttöön.